hari ni hari malas nak masak..hehhe..ada time tu nak masak tak nak masak..ermm tapi abi plg suka makan nasi ayam ibu buat..so let's go to kicthen..

utk sup:
sedikit halia
minyak (sedikit)
bwg putih 2-3 ulas
sup bunjut adabi
air
ayam (6 ketul)
garam (secukup rasa)
gula (secukup rasa)

cara buat sup: (nie simple punya)
  1. tumis bwg putih dan halia. dah naik bau masukkan air.
  2. then masukkan ayam..masukkan sup bunjut adabi..(duta adabi ker? kena byr kat ibu ni adabi) tutup periuk biarkan ayam masak.
  3. lepas tu keluarkan ayam dr sup td.
  4. masukkan garam dan gula..siap.
nasi ayam:
halia (1 inci)
2-3 bwg putih
beras yg di basuh
sedikit serbuk kunyit adabi
majerin (@ minyak sapi)
daun pandan
sedikit garam

cara2:
  1. masukkan majerin atau myk sapi sebagai menggantikan myk.
  2. tumis bwg putih dan halia yg ditumbuk halus.
  3. bila naik bau, masukkan air sup secukupnya
  4. masukkan beras yg dah di basuh.
  5. masukkan sup lg sehingga cukup utk memasak beras td..if jumlah ramai, campur dgn air masak.
  6. masukkan sedikit serbuk kunyit dan garam.
  7. masukkan daun pandan. terus memasak sehgga periuk nasi bg signal nasi dah masak.
utk ayam:
sedikit halia
bwg putih 2-3 ulas
sos tiram
sedikit garam
sedikit gula
kicap

cara2:
  1. tumbuk bwg putih dan halia hingga lumat.
  2. masukkan garam dan gula.
  3. masukkan sos tiram dan kicap
  4. gaulkan sebati..
  5. lumurkan pada ayam yg diangkat dr sup td.
  6. perap utk seketika.
  7. goreng dlm myk yg panas.
  8. bila masak angkat dan hidang berserta daun salad.
bahan2 lain:
yg wajib utk sup
spt daun sup, daun bwg, bwg goreng, asam limau dan cili padi.

4 comments:

iu @ wid said...

memang besh nasi ayam ni.. dlu kite slalu wat.. tq share resipi... yum3... !!!

aleasofea said...

hehehe..simple jek resepinya..tp linda n cik abe suko mkn..

eriey said...

sodap nyo nasi ayam...yamm..yammm..nape cenonek jer ayam..?3ktul ajo..hik hik

aleasofea said...

haha..1 ketul abi dia,
1 ketul ibu dia,
1 ketul utk irdina..

kikiki...