mengimbau kembali detik2 ibu ketika melahirkan irdina membuat ibu semakin mengasihimu sayang..
semoga coretan ini, menjadi tatapanmu bila irdina dah dapat membaca nanti..

seawal pagi kamis (4hb 12 2008) ibu mula resah sepjg mlm..tido tak nyenyak, asyik ke bilik air shj..sekejap buang air kecik, sekejap air besar..ibu dah mula rasa pelik namun tanda2 sakit langsung tak ada..

menjelang subuh, bila ibu ke bilik air untuk amik wuduk, masa tu dah kuar sedikit lendir darah..ibu tak panik cuma sedikit terkasima..lalu ibu beritahu abi dan ma tok..

ibu dan abi ke hospital setelah menjamah sedikit sarapan pada pagi tu..bila cek up HUSM, ibu diminta baring untuk prosedur cek jalan..inilah pengalaman paling ngeri seingat ibu..jalan langsung tak ada even 1cm, tapi 4 org doktor yg cek..wussssssssss..serikkkkkkkkkk ibuuuuuuu..

lantas ibu dimasukkan ke wad dahulu smntara tggu sakit dtg..sehingga petang dah ramai sedara mara yang melawat, namun ibu nampak wajah mereka sedikit hampa, yelah org dtg nak tgk org baru, tapi melihat ibu yg masih tak ada tanda2 ni rasa kecewa jgk merekakan?..

menjelang mlm ibu dipindahkan ke katil bahagian sebelah, nurse takut ibu lelah sbb area tu aircond..sejukkk..mulalah ibu mengangkut brg seorg diri..seorg ahli keluarga pun tak dibenarkan teman, nilah keburukan HUSM..yg lain tip top..

kata kakak sebelah katil ibu, "ha, jap lagi konfem sakit perut duk mengangkut brg berat tu.".
ibu hanya tersenyum kelat..hehehe..

sebelum tu, lupa nak citer..ibu solat la magrib + isya' +hajat..baca yasin, syahdu sgt rasa masa tu, entah mcm nak mati pun ada..tak tau macmana pengalaman bersalin ni..takut, gembira, berdebar dan sebagainya bercampur menjadi satu..

sambung citer td plak..lepas mengangkut brg, ibu pun berehat la atas katil, konon2 nak baca paper, sekali rasa mcm sakit yg pelik kat perut..makin lama makin kerap..aisyeh, masin plak mulut kakak tu..mungkin ibu jenis org yg tak tahan sakit kot..sakit sikit jer, tapi ibu dah mula tak senang duduk..sepjg mlm ibu tak dapat nak tido..

jam 4 pg nurse dtg cek pesakit..nurse tu tgk ibu mcm dah tak tahan..dia kata kalau ibu dah tak tahan sgt dia nak cek jalan..ibu bersabar lg, tapi pada jam 8 pg, ibu dah tak tahan rasanya..doktor yg cek pesakit pg tu pun kesian tgk ibu, dia cek jalan, katanya br 1cm..mcmana nie?? akhirnya doktor tu decide nak inject ubat tahan sakit..ibu setuju ajer..

lepas inject ibu baring, kata doktor ubt tu efek dia jd sgt mengantuk, akhirnya ibu tertido dlm kesakitan, tp dah tak rasa sebb kesan ubt tu..tetiba ibu rasa hangat tgn seseorg mengelus lembut tgn ibu..ibu bukak sikit mata, oh..rupanya abi dtg..ibu hanya tersenyum kelat..masa tu jam dah 11pg..abi bgtau dia akn teman sehingga jam 1tgh seblm abi g solat jumaat..ibu bgtau abi nak bersalin hari jumaat..abi ckp insyaAllah..akhirnya ibu tertido lg..

jam 2ptg, ma tok dtg teman ibu, masa tu kesan ubt thn sakit dah hilang..ibu dah tak thn sgt..ma tok lg tak thn tgk ibu sakit mcm tu..ma tok kata, mlm ni ibu akan bersalin insyaAllah..menjelang petang kelurga p.mas plk dtg melwt, ma tok (p.mas) sapukn minyk selusuh dan bg ibu minum myk tu..katanya untuk mudah nak bersalin..lepas tu sakit yg dtg makin kerap dan menjd2..ibu dah tak thn rasanya..

menjelang malam, ibu dah tak berdaya..lemah sbb dah seharian tak makan sejak mlm td..dah la sesape pun tak leh teman kat dlm wad, tp abi dan ma tok (p.mas) begitu setia menemani ibu spjg mlm di luar wad.. lagi la ibu tak mampu nak buat apapun..bila sakit, ibu meneran sendr..sehingga la seorg nurse tu perasan ibu meneran sendr..dia cek jalan sbb risau tgk ibu, katanya br 4cm..tp memandangkan ibu meneran sendr, nurse tu takut terjd sesuatu yg buruk..dia kata nak tolak masuk labour room..tapi dukacitanya waktu tu labour room penuh! wah, ramai betul org bersalin ni yer..

tepat pukul 10mlm, nurse suruh ibu kemas brg bwk lampin n baju bb..mcm eksited tapi ibu takut juga..nurse suruh ibu makan sikit utk tenaga masa meneran, tapi apakan daya ibu nak minum pun tak terdaya, sakit sgt yg ibu rasa..akhirnya kakak kat sebelah dan bwh katil ibu dtg tlg buat air dan bg ibu minum..Note: buat kakak tu yg baik hati, semoga Allah membalas kebaikanmu..

lepas tu ibu ditolak masuk labour room..berdebarnya rasa, sakit lgi..ibu dimasukkan air utk mengurangkan rasa sakit..masa tu ibu tgk jam kat dindng dah 10.30mlm..doktor terpaksa menunggu jalan terbuka sepenuhnya 10cm br suruh ibu teran, jd dia suruh ibu bersabar..

jam 1.30pg, dktor cek jalan lg, masa tu dah 6cm, abi disurh masuk menemani ibu..tapi jalan terbuka hanya 1cm utk 1jam..bayangkan bagaimana ibu menahan sakit..hanya Allah yg tahu..ibu pula tak dibenarkan ke bilik air utk buang air..tapi doktor suruh ibu buang air melalui tiub..sakitnya hanya Allah yg tahu..shggakan lepas sebulan bersalin pun kesannya masih ada..

pukul 3.30pg, abi masuk dan bacakan yasin utk ibu..abi genggam erat tgn ibu dan minta ibu bersabar..berkali2 abi minta supaya ibu dioperate..tapi doktor menyuruh bersabar..pada jam 4.30pg, ibu dah makin hilang tenaga, tak terdaya sgt2 dah..abi merayu2 lagi doktor minta ibu dioperatekan..kata doktor dia pun dah serrender, tapi dia perlu tggu keputusan ketua doktor yg bertugas pada shift itu..jam 5pg ketua doktor masuk, dan kami minta supaya dibedah, tapi doktor tu tak kasi, katanya bilik operation juga penuh sehgga pagi esok...dia suruh ibu bersalin secara normal..

jam 6pg jalan dah terbuka 7cm..jantung bb ok dan doktor kata tak ada risiko jika tggu utk ibu terbuka 10cm..ibu hanya mampu bersabar dan berdoa semoga semuanya berjalan dgn lancar dan baik..abi keluar untuk solat subuh dan ibu hanya terbaring kesakitan di katil itu..

tepat 8pg, doktor dah kata ibu dah boleh nak meneran, jalan dah terbuka penuh..8.15pg ibu disuruh meneran..seramai 3 org doktor dan seorg nurse pada waktu itu, mereka mengajar ibu cara meneran dan memberi sokongan pada ibu tatkala ibu meneran..namun ia bukanlah semudah bicara kata2 dan tulisan yg sdg dibaca..hanya Allah jua yg tahu..tepat 8.45pg sabtu 6hb december 2008, lahirlah irdina insyirah ke dunia..ibu mendengar suara tangisan mu untuk kali pertama..abi mengiqamahkan irdina..ibu menciummu baunya sggh harum..bau apakah itu> benarkah kata org itulah bau syurga??


ibu dijahit selama 2 jam, sebb bayk luka akibat ibu meneran sendr..lepas tu ibu tertido kepenatan..irdina pula di bawa ke bilik utk dimandikan dan diamik berat dan tinggi..tinggimu 51cm dan beratmu 2.92kg..besar juga anak ibu..patut la payah nak kuar..

lalu bermulalah tnggungjwb yg besar di atas pundak ibu dan abi..membesarkan amanah Allah yang satu ini sebaik mungkin..

dikesempatan ini juga ibu ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada doktor2 dan nurse yg menyambut kelahiran irdina..mereka melayan ibu dgn baik sekali, semoga Allah membalas jasa kalian..

1 comments:

norhafiza said...

hmm...susah sgt rupanye kak linda nk bersalin dl ye...isk2, gerun plak fiza bila bc cerita kak linda ni...tp takpe, itulah pengorbanan seorg ibu yg pastinya ganjaran berlipat kali ganda sedang menanti di alam SANA...moga kita sama2 dpt mnjadi seorg ibu yg mithali... insyaALLAH...aamiiin... :)