seperti dijanjikan di entry yang lalu, ibu akan bercerita tempat seterusnya kita pegi lepas ke showroom proton exora..rupa2nya abi bawak ke showroom HoNda..kat jalan skudai, atas sikit dari angsana..

hehehe..teruja gak tuy..abi nak beli keta Honda ker? biar betul abi ni..abi cakap nak melawat Honda City baru jap..yg baru ni kata abi nampak cantik tak macam edisi dulu yang macam kereta cacat ibu nengoknya..

wah..memang lawa sehh Honda City baru ni..dah tak nampak mcm cacat dah..engine pun dia tak guna IdSi mcm dulu..semuanya guna i VTEC..huhuhu..baru power tul..dalam banyak2 Honda, Honda City ler paling murah..tapi ibu suka Honda JAzz..org pompuan cute betul pakai Honda Jazz nie kan? yg dia display kaler biru apa ntah..tapi lawa la...ada 5 kaler pilihan..


harga dia plak? ermm RM84,980..satu angka yang agak tinggi gak ler..bagi ibu la kan, wat per la belanja besar untuk aset susut nilai ni..baik beli umah..lagipun umah akan naik nilai semasanya..bazir aje la bayar rm930 selama 9 tahun..lagipun lum mampu benar rasanya..kalau ibu dah keja lain sikit..ibu rasa kalau abi nak jgk kena blik umah kira bajet balik..

lawakan? kalau peminat setia Honda City pasti tak kecewa dengan rupanya yg baru..

walaupun tak dapat test drive, naik tak gerak pun kira ok la kan..interior dia nampak menarik, kerusi belakang ni, antara model S' dengan E' ni, model S' kerusinya tak leh lipat..kalau ikutkan hati..dah berkenan n nak amik dah..tapi tak nak la ikut resam org melayu ni..biar papa asal bergaya..kikiki..so balik muhasabah diri dulu yer..

lepas balik umah, pikir punya pikir...ermm akhirnya decide nak amik persona SE, kaler merah tu cun sangat2..tapi malam tu mula ibu mensurvey segala yang berkaitan persona dan keta Honda City nie..dalam banyak2 pendapat semuanya ada Pro dan kontra..itu lumrah alam..ramai berpendapat dari amik persona baru baik lagi amik second hand honda city atau lain2 honda..keta Honda nie dia punya nilai kedua memang tinggi berbanding vios atau kia spectra..tapi kena beli yang betul2 tak ada masalah..kalau tak jenuh duk bayar buat baiki je lah..so, ini pun memerlukan survey gak..

tapi ibu tengok, keta second hand kat pulau pinang murah2..kat Johor harga agak tinggi..tak tau naper..KL n selangor banyak gak ler, tapi harga tak semurah yang ditawarkan kat penang tuyy...naik juling mata ibu duk cari info kat tenet ni..macam org giler besi plak..hehhee..tapi skrg dah tau sikit2 pasal keta nie..skrg mmg betul, dunia dihujung jari anda sahaja..


5 comments:

Zuri@ni said...

Kalau keta 2nd hand baru pastu murah, kena jaga-jaga sket Linda, takut keta tu mangsa banjir :D karang jenuh pulak...

Abang Zue baru lagi beli Honda City tu, keta pengantin kot, hehehe...sebab hujung bulan nie dia nak kawin...(yeaaa, balik kampung :D)

So, nie tak decide lagi la nak beli keta apa nie yer? Bestnya dengar orang beli keta :) Husband Zue nyer keta awal tahun depan abis la bayar, wat 7 tahun ari tu...tak sabo tunggu abis bayar...

Ummi Salsabila said...

slm kenal.linda,sy da link u.honda city tu mmg cun kan.sy da test drive pon syokla bwk...mmg beli kete susut nnt,beli umah gak untung..

aleasofea said...

salam zue..keta abg linda yg dah 10 taun br abis byr..lepas tu tak de keta yg leh bwk jauh kalau nak balik kelantan..tu yg cadang nak beli keta tuy..

tp susah gak kan nak decide kan? kalau dah duit tak de menda nak wat takpe gakkan?hehehe..

a'ah la..pasal keta banjir nie..risau gak..satu lg kalau beli 2nd hand ni kena samak..takut owner cina wat naik anjing..huhu..

aleasofea said...

salam ummi..best ek bwk honda..berbanding keta mesia jauh bezakan..tapi itu la..

selamat berukhwah la kita yer..

日月神教-任我行 said...

走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,聊天室