Isnin lepas seluruh Johor bercuti sempena hari hol..walaupun sampai sekrg, ibu tak penah faham apa itu hari hol yang disambut oleh negeri Johor nie..hari2 yang agak boring sebab tak g mana-mana pun..pagi tu bangun je tido, ibu ingat nak ajak abi g genting..tapi memikirkan selsema babi yang sedang panas melanda seluruh dunia sekarang, tambahan plak kat atas genting tuy ramai bebenor warga cinanya..ibu tukar plan ajak abi g A Famosa Resort.. dah lama sebenarnya nak datang sini, tapi belum pernah berkesempatan utk menjejakkan kaki ke sini, lintas je bila melalui highway PLUS dari KL ke JB..akhirnya petang tu kami selamat tiba di sana dalam keadaan hujan renyai-renyai..orang pun tak ramai sebab dah start keja dah negeri lain..dalam A famosa ni macam2 ada tempat kediamannya, dari hotel hingga la bungalow mewah untuk di sewa..kalau nak plan datang satu batalion, molek la sewa bungalow ni..kalau datang ciput je macam kami ni, hotel la yang paling sesuai..rate pada low season ni mmg murah berbanding peak season ataupun shoulder season.. ermmm cantik gak bilik hotelnya..paling ibu suka sebab dia asingkan tempat mandi dengan tempat membuang hajat..jadi boleh la wat keja masing2 tanpa menganggu gugat antara satu sama lain..biliknya juga luas..memang standard macam hotel mewah.. paling gembira sudah tentu la irdina nie..memang suka berjalan..hehehe..dah terikut perangai ibu ek..tengok la aksi-aksi betapa hepinya irdina nie.. malam tu tak ada aktiviti sangat, lagipun datang tanpa dirancang, just pegi makan kat bandar tampin..then just rehat-rehatkan badan dan minda.. esoknya kami bersarapan di dalam cowboy town, gambar tak ada sebab masa tu tak bawak kamera, pegi dengan tak mandi, selamba je..sebenarnya takut makanan habis..tapi yang ni memang ibu tak puas hati sesangat..makanan yang disediakan bukan ala buffet, tapi kita harus pilih set breakfast yang disediakan sama ada masakan cina, barat atau melayu..masakan barat hanya ada 2 sosej,roti 2 keping then telur dan juga kacang..masakan melayu ada nasi lemak dan telur sahaja..cina plak bubur nasi..adus..makan pun tak kenyang..memang tak suka..


lepas makan pagi, balik hotel mandi dan terus siap-siap untuk cek out..memang malang hari tu sebab tak dapat g water park..hari selasa memang water park tutup..so tak dapat la main-main air kat situy..so kami amik keputusan untuk ke taman mini asia memandangkan abi tak penah sampai sana.. bila sampai je, apa yang ibu lihat tempatnya tak banyak berubah dari 10 tahun yang lalu..cuma tempat ni dijaga dengan rapi, jadi segala rumah yang ada kat dalam ni terpelihara dan terpulihara la..memang penat giler jalan kaki sambil dukung irdina..stroller plak tak bawak..terpaksa la bergilir-gilir dengan abi dukung si kecil ini..

abi plak memang kepenatan..takper kita bg dia exercise sket..tapi abi hepi sebab dia tak penah sampai sini seumur hidupnya..ibu plak dah banyak kali datang namun tak pernah boring melihat khazanah yang barangkali ramai anak muda sudah melupakannya.. dah penat sangat dah tu..ibu dah tak larat nak dukung irdina lagi terus ajak abi kuar..waktu pun dah mencecah pukul 4 ptg..masa yang berbaki kami amik keputusan round2 bandar melaka jap..singgah la bazar depan kapal tu untuk beli sedikit ole2 bawak balik johor..posing2 sikit depan kapal tu..then terus bertolak pulang ke JB..tak sempat pun singgah eye on Malaysia sbb masa yang ada amat la terhad.. apa2pun ibu sangat hepi dengan percutian tanpa dirancang ni..hilang stress dan rasa bersemangat nak wat keja semula..insyaAllah jika diizinkan Allah, ibu nak wat family day kat A Famosa ni..leh la main kat water park
tuy..hehehe..bestnya..


5 comments:

zueyie said...

best nyer irdina dpt pi A famosa...bagus ajar anak sejarah kecik2 nie..bulatlah irdina ni.mcm ko gak linda..heheh jgn mare

eriey said...

linda..duk d condotel ko?eriy pon ade family day d sana bln10 nati..dh book..ermm best juga kan..

iu @ wid said...

salam.. sori linda.. agak sibuk akhir2 ni.. nk menghudpate blog pun x berkesempatan.. sepanjang minggu lepas dan minggu ni ramai tamu yg berkunjung bermalam kat rumah.. so x sempat nk lwat blog kengkawan sume.. maaf ye.. insya allah pasni boleh jejalan lagi.. da agak free sket..:D, cuma nak mengemas rumah yg lintang pukang dan urus anak3 kecik2 nihh..huhuhuhu..

take care..rindu eh..??? ;P ehehehe

kad jgn lupe amik yerr..

norhafiza said...

wahhh, cuti hol, tup2 irdina dh sampai A famosa ye ni...hihi...

ermm, ni baru leh nampak irdina senyum @ sengih sampai ke telinga lelama sket...selalunyer, aduss, mahal sungguh anak dara cumil sorang ni...hehe...

Mia Amira said...

salam, biliknya tuh dimana?mcm best je lah.boleh tau